چای اولانگ چیست؟ هر آنچه باید درباره این چای بدانید
چای اولانگ یک نوع متمایز از چای است که از نظر طعم و ویژگیهای ظاهری هیچ شباهتی به سایر انواع چای ندارد و امروزه تنها دو درصد از کل تولید و مصرف چای جهان را تشکیل میدهد. در مقاله امروز کافییار قصد داریم درباره چای اولانگ، نحوه تهیه و تفاوت آن با سایر انواع چای صحبت کنیم.
چای اولانگ چیست؟
چای اولانگ نوعی “چای نیمه اکسید شده” است که (مانند تمامی انواع چای) از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس تولید میشود.
این چای از نظر سطح اکسیداسیون در جایی بین چای سیاه که کاملاً اکسید شده و چای سبز که اکسید نشده قرار میگیرد (کمتر از چای سیاه و بیشتر از چای سبز اکسید میشود) و ویژگیهای مشترکی با هر دوی آنها دارد.
اولانگ “wulong” در زبان چینی به معنی اژدهای سیاه است و بسیاری از افراد علت نامگذاری آن را نحوه “رقصیدن” برگ در آب طی فرآیند دمآوری میدانند که شکلی شبیه به اژدها دارد.
البته برخی دیگر بر این باورند که نام این چای از مارهای سیاهی گرفته شده که گاهی در اطراف شاخههای گیاه پیچیده شدهاند.
لازم به ذکر است چای اولانگ در کشور چین به عنوان چای سبز تیره نیز شناخته میشود.
دمنوش تهیه شده از چای اولانگ به رنگ طلایی یا قهوهای روشن است و گاهی در طول آمادهسازی با انواع مختلفی از میوهها، گیاهان و ادویه جات دیگر مخلوط میشود.
ای چای همچنین بسته به سطح اکسیداسیون، فرآیند شکلدهی و برشته شدن یا نشدن، میتواند از نظر شکل، رنگ و طعم بسیار متفاوت باشد.
فرآیند تولید
تولید چای اولانگ فرآیند پیچیدهای است که شامل چندین مرحله، از چیدن برگها تا پژمرده شدن و پختن میشود، اما شاید یکی از پر زحمتترین مراحل، غلتاندن دستی برگها است که به اولانگ سبز، شکل مهرهای متمایز و به اولانگهای تیره، شکل بلند و پیچ خورده میدهد. در واقع، شکل دادن و چرخاندن برگهای اولانگ، فرآیندی است که به ایجاد ظاهر و ویژگیهای منحصر به فرد چای کمک میکند.
از آنجایی که بسیاری از اولانگها از یک برگ چای تشکیل شدهاند که با ظرافت به شکل کوچکتر و فشردهتری در میآیند، کاندیدای بسیار عالی برای دمآوریهای متعدد هستند؛ یعنی میتوانند چندین بار خیسانده شوند بدون اینکه طعم خود را از دست بدهند.
اکسیداسیون
امروزه انواع مختلفی از چای اولانگ وجود دارد که تفاوت اصلی آنها در سطح اکسیداسیون است و همین موضوع باعث میشود تا اولانگهای مختلف بطور قابل توجهی با یکدیگر متفاوت باشند.
به عبارت دیگر، بسته به نوع چای، میزان اکسیداسیون اولانگ از حدود ده تا نود درصد متغیر است. (ویژگیهای کلی چای اولانگ ممکن است بسته به نحوه پردازش، از نظر ظاهری و خصوصیات کلی به چای سیاه یا سبز نزدیکتر باشند.)
بطور کلی اولانگهای سبز ۳۰ تا ۵۰ درصد اکسیداسیون و اولانگهای تیره ۶۰ تا ۷۰ درصد اکسیداسیون را تجربه میکنند.
بیشتر بخوانید: چای سبز؛ خوش طعم، خوش رنگ و پر خاصیت!
محتوای کافئین
چای اولانگ به علت اکسیداسیون متفاوت، کافئین کمتری نسبت به چای سیاه و کافئین بیشتری نسبت به چای سبز دارد.
بطور کلی این چای حاوی حدود ۳۸ میلیگرم کافئین (در هر ۱۰۰ میلیلیتر) است؛ به همین دلیل نوشیدن ۱۰ فنجان از آن در طول روز برای اکثر افراد بی خطر محسوب میشود. به خاطر داشته باشید که این رقم میتواند بسته به دسته خاصی از چای که مینوشید و زمان، دما و قدرت دمآوری کمی متفاوت باشد.
لازم به ذکر است اگر چای اولانگ را چندین بار دم کنید، هر بار میزان کافئین کمتری نسبت به دمنوش قبلی دریافت خواهید کرد.
ویژگیهای طعمی
همانطور که گفته شد، تنوع چای اولانگ بسیار بالا است و طعم آن ممکن است با توجه به عوامل مختلفی از جمله میزان اکسیداسیون (اینکه در امتداد طیف چای سبز یا سیاه قرار میگیرد)، تروآر، تاریخ برداشت، روش پردازش و…کاملا متفاوت باشد.
با این حال تمامی انواع چای اولانگ یک ویژگی مشترک دارند و اغلب آنها دارای بادی سبکتری نسبت به چای سیاه و طعم قویتری نسبت به چای سبز هستند.
بطور کلی میتوان گفت میزان اکسیداسیون برگهای چای روی طعم و ظاهر آن تاثیر میگذارد:
- اکسیداسیون طولانیتر منجر به اولانگ تیرهتر میشود که از نظر طعم بیشتر شبیه چای سیاه است،
- در حالی که اکسیداسیون کوتاهتر باعث میشود ماهیت آن شبیه به چای سبز باشد.
نکته: پس از اینکه برگهای چای تا حدی اکسید شدند و به دقت شکل گرفتند، ممکن است آنها را برشته کنند، که طعمی غنی و آجیلی به چای میدهد.
چای اولانگ در چه کشورهایی کشت میشود؟
چین و تایوان شناخته شده ترین کشورهای تولید کننده چای اولانگ در جهان امروز هستند. (این چای نیمه اکسید شده، عمدتاً در استانهای فوجیان و گوانگدونگ چین و تایوان تولید میشود.)
اولانگهای تایوانی نسبت به همتایان چینی خود سطح اکسیداسیون کمتری دارند، اغلب سبکتر هستند و شباهت بیشتری به چای سبز دارند.
لازم به ذکر است در سال های اخیر، برخی از انواع این چای در کشورهای دیگر مانند هند، ویتنام و سریلانکا نیز تولید میشود.
با این حال، این کشورها هنوز در حال بهبود کیفیت اولانگ خود هستند و هنوز به جایگاه چین یا تایوان نرسیدهاند.
بیشتر بخوانید: چای سلطنتی انگلستان؛ هر آنچه باید درباره چای ارل گری بدانید!
فواید چای اولانگ برای سلامتی
مانند تمامی انواع چای که از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس تولید می شوند، چای اولانگ نیز حاوی ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و آنتی اکسیدانهای پلی فنل مفید است و طیف گستردهای از فواید سلامتی را در بر میگیرد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش هوشیاری و انرژی.
- تقویت خلق و خو.
- افزایش تمرکز.
- تقویت سیستم ایمنی.
- کمک به هضم غذا.
- کمک به هیدراته نگه داشتن بدن.
- محافظت در برابر دیابت و عوارض ناشی از آن.
- کاهش مقاومت به انسولین و کاهش التهاب.
- همچنین این چای یک گزینه عالی برای افرادی است که سعی در کاهش مصرف کافئین دارند و به دنبال یک نوشیدنی با سطح کافئین کمتر هستند.
نکته: اثرات خاص چای اولانگ به اندازه چای سبز یا سیاه بررسی نشده است.
نکات مهم برای دمآوری چای اولانگ

- به طور کلی، توصیه میکنیم به ازای هر شش اونس آب از یک قاشق چای خوری برگ چای استفاده کنید. (به خاطر داشته باشید که اندازه گیری برگ چای یک کار دقیق نیست و شما میتوانید به صورت چشمی این کار را انجام دهید.)
- شما میتوانید چای اولانگ را به روش معمول مشابه چای سیاه دم کنید، با این حال روش دمآوری سنتی برای درست کردن آن روش گونگ فوچای چینی است.
- برای درست کردن این چای بهتر است از آب تصفیه شده استفاده کنید.
- دمای مناسب آب برای دمآوری چای اولانگ حدود ۹۰ درجه سانتیگراد است.
- ما افزودن شیر به اولانگ را توصیه نمیکنیم، زیرا میتواند طعمهای ظریف و پیچیده موجود در چای را از بین ببرد.
- شما میتوانید از چای اولانگ ۲ تا ۴ بار استفاده کنید.
- توصیه میکنیم به جای ریختن چای در آب داغ، آب داغ را روی برگهای چای بریزید. این کار به شما کمک میکند تا اطمینان حاصل کنید که تمامی برگهای چای با آب اشباع شده و فرآیند دمآوری به طور کامل انجام میشود.
- مدت زمان آمادهسازی چای اولانگ تا حد زیادی به نوع چای بستگی دارد، اما بطور متوسط حدود ۳ تا ۴ دقیقه زمان لازم است.