
این روزها صدها روش مختلف برای تهیه قهوه وجود دارد و انتخاب “بهترین” روش از بین آنها کاملا سلیقه ایست، اما جدا از اینکه شما چه شیوهای را برای تهیه قهوه خود انتخاب میکنید رعایت چند نکته ساده باعث میشود تا نوشیدنی نهایی شما از طعم و کیفیت بالاتری برخوردار باشد. در این مقاله هر آنچه که باید در مورد عوامل مؤثر بر طعم قهوه بدانید را بیان خواهیم کرد.
شرایط رشد

عواملی مانند شرایط آب و هوایی، خاک، ارتفاع، میزان بارندگی و…در کیفیت دانههای قهوه و طعم آن نقش دارند. به عنوان مثال هر چه گیاه قهوه در آب و هوای خنکتری رشد کند طعمی شیرینتر، پیچیدهتر و اسیدیترخواهد داشت.
گونه قهوه

جالب است بدانید که در حال حاضر بیش از ۱۰۰ گونه مختلف قهوه در جهان کشف شده است، اما حدود ۹۸٪ از قهوههای مصرفی در دنیا از دو گونه عربیکا و روبوستا هستند. هرکدام از این گونهها در شرایط مختلفی پرورش مییابند و مشخصات عطری و طعمی، میزان کافئین و قیمت متفاوتی دارند. انتخاب بین این دو گونه کاملا به ذائقه شما بستگی دارد، اما بطور کلی اکثر مردم معتقد اند که گونه عربیکا برای تهیه قهوه با طعم بهتر گزینه مناسبتری است. ترکیبات چربی موجود در این گونه باعث طعم صاف و غنی در نوشیدنی نهایی میشود. در مقابل گونه روبوستا به دلیل کافئین زیادی که دارد از طعم تلختر و خشنتری نسبت به عربیکا برخوردار است و قیمت ارزان و کشت آسان آن باعث شده تا این قهوه در جهان طرفداران خاص خود را داشته باشد.
نوع رست

تفاوت بین رست تیره، متوسط و روشن تنها در رنگ آنها نیست، بلکه فرآیند رست نقش مهمی در استخراج عطر و طعم دانههای قهوه دارد. بطور کلی قهوههایی با رست سبک دارای عطر و طعم لطیفتر و ملایمتر و رستهای تیره طعم تند تر و تلختری دارند.
تازگی دانههای قهوه

دانههای قهوه پس از فرآیند رست نهایتا تا ۴ هفته تازه میمانند و پس از آن طراوت و عطر و طعم خود را از دست میدهند. (بهترین زمان برای مصرف قهوه ۷ الی ۱۰ روز پس از تاریخ رست است)
درجه گرایند

نحوه آسیاب کردن دانههای قهوه، مدت زمان دم کشیدن آن را تعیین میکند. بطور کلی هر چه درجه گرایند (آسیاب) قهوه ریزتر باشد سطح تماس دانهها با آب بیشتر شده و عطر و طعم موجود در آنها سریعتر آزاد میشود، در نتیجه قهوه با سرعت بیشتری آماده میشود.
کیفیت آب

آب ۹۹٪ یک فنجان قهوه را تشکیل میدهد، بنابراین اگر میخواهید یک فنجان قهوه فوقالعاده داشته باشید، از آب مناسب استفاده کنید. آب تصفیه شده بهترین گزینه برای تهیه قهوه است، زیرا این آب حاوی یونهای کلسیم و منیزیم زیادی است که به مولکولهای مورد نظر ما میچسبد و طعم بهتری ایجاد میکند.
مقدار آب
برای تهیه قهوه با توجه به شیوه دمآوری، از مقدار مناسبی آب استفاده کنید. آب زیاد قهوه شما را بیش از حد رقیق و بیمزه میکند و آب خیلی کم نیز باعث تلخ و غلیظ شدن قهوه میشود.
بیشتر بخوانید: نسبتهای صحیح قهوه به آب در روشهای رایج دمآوری
دمای آب
اگر درجه آب خیلی بالا باشد، قهوه شما را میسوزاند و طعم آن را از بین میبرد و در مقابل اگر دمای آب بیش از حد پایین باشد، ترکیبات معطر موجود در قهوه به اندازه کافی استخراج نمیشوند و کیفیت قهوه شما را تحت تاثیر قرار میدهد. استفاده از آب گرم با دمای ۹۲ تا ۹۶ درجه سانتیگراد برای تهیه قهوه بسیار مناسب است.
نوع تجهیزات دمآوری

هر یک از تجهیزات دمآوری قهوه برای تولید یک فنجان قهوه با کیفیت، به تکینیکها و متغیرهای دمآوری خاصی نیاز دارد که با سایر تجهیزات متفاوت است و در صورت رعایت نکردن آن طعم نوشیدنی به شدت کاهش پیدا میکند.
پاکیزگی تجهیزات دم کردن

کثیف بودن تجهیزات در تهیه قهوه یک تهدید محسوب میشود و عطر و طعم نوشیدنی نهایی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. برای اطمینان از کیفیت قهوه تهیه شده، ابزارهای دمآوری قهوه را بطور مرتب تمیز کنید.
فشار قهوهساز
زمان دم کشیدن قهوه رابطه مستقیم با فشار دستگاه دارد. هرچه فشار دستگاه بیشتر باشد، آب سریعتر از طریق قهوه جریان مییابد و قهوه در مدت زمان کمتری آماده میشود. برای مثال دستگاههای اسپرسوساز رایج در کافیشاپها، قهوه را تحت فشار زیاد (۹بار) تولید میکند و تهیه قهوه با استفاده از این دستگاهها ۲۰ تا ۳۰ ثانیه بیشتر زمان نمیبرد، اما برخی معتقداند که دم کشیدن قهوه با فشار کمتر(۷تا۸ بار) برای مدت زمان طولانیتر طعمی غنیتر ایجاد میکند.
سخن پایانی
آنچه ما آن را “عطر و طعم” مینامیم چیزی فراتر از مزه است! بافت، دما و بو نقش زیادی در عطر و طعم نوشیدنی دارند. در یک قهوه داغ، تمام طعمهای غنی و خامه ای از روی زبان تبخیر میشوند و به بینی میرسند و طعم واقعی و بادی کاملی را که مورد نظر ماست ایجاد میکند، پس در سعی کنید قهوه خود را تا زمانی که گرم است بنوشید.