
همانطور که میدانید کافئین میتواند اثرات مثبت و منفی بر بدن بگذارد، بنابراین درک عوامل موثر بر محتوای کافئین قهوه از مصرف زیاد این ماده محرک و عوارض منفی مرتبط با آن جلوگیری میکند. در این مقاله قصد داریم درباره عوامل موثر بر میزان کافئین قهوه صحبت کنیم.
کافئین چیست؟
کافئین مادهای سفید رنگ و تلخمزه است که بطور طبیعی در گیاهانی مانند قهوه، برگ چای، غلافهای کاکائو و نوشیدنیهایی مانند نوشابههای انرژیزا وجود دارد. این ماده سیستم عصبی مرکزی و مغز را تحریک میکند تا افراد را بیدار کرده و آنها را هوشیار نگه دارد.
عوامل موثر بر میزان کافئین قهوه
گونهها
گونه گیاه قهوه یکی از مهمترین عوامل در میزان کافئین نوشیدنی است و بطور کلی در مقایسه دو گونه رایج قهوه (یعنی عربیکا و روبوستا)، محتوای کافئین گونه روبوستا دو برابر بیشتر از عربیکا است، بنابراین قهوهای که از دانههای ۱۰۰٪ روبوستا تهیه شده دارای کافئین بیشتری است.
نکته: گاهی ممکن است نژادهای مختلف یک گونه از قهوه از نظر محتوای کافئین تفاوت جزئی داشته باشند.
بیشتر بخوانید: عربیکا و روبوستا چه فرقی با یکدیگر دارند؟
روشهای آماده سازی
روش های مختلفی برای تبدیل دانههای رستشده قهوه به نوشیدنی غنی و معطری که میشناسیم وجود دارد و هر روش مقدار متفاوتی از کافئین را ارائه میدهد. بطور کلی تهیه قهوه به روش اسپرسو نسبت به نوشیدنیهای تهیه شده به روشهای دمی مانند روش قطرهای یا فرنچپرس میزان کافئین بیشتری تولید میکنند.
مقایسه میزان کافئین اسپرسو نسبت به قهوههای دمی

اسپرسو اغلب با دانههای روبوستا با کیفیت بالا و آسیاب بسیار ریز تهیه میشود، در نتیجه این نوشیدنی دارای محتوای کافئین بسیار بالایی است، اما از آنجا که اندازه یک فنجان قهوه دم کرده معمولی بسیار بزرگتر از یک شات اسپرسو است در مجموع کافئین بیشتری به بدن شما میرساند، به بیان دیگر، اسپرسو از نظر حجم کافئین بیشتری دارد اما کافئین قهوه دمی در هر وعده بیشتر است.
زمان دم کشیدن
هرچه زمان دمآوری بیشتر شود، به همان میزان کافئین نوشیدنی نیز بیشتر خواهد بود، بنابراین، روشهای دم آوری که به مدت طولانی تری نیاز به تماس آب با قهوه دارند (به طور کلی نه همیشه)، تمایل به تولید نوشیدنیهایی با محتوای کافئین بیشتر دارند. با این حال ، تصور میشود که ۹۰٪ از استخراج کافئین در اولین دقیقه دمآوری اتفاق میافتد.
درجه گرایند
هر چه درجه گرایند (آسیاب) قهوه ریزتر باشد سطح تماس ذرات قهوه با آب بیشتر شده و در نتیجه میزان کافئین بیشتری آزاد میشود.
دمای آب
هرچه دمای آب بیشتر باشد، میزان کافئین آزاد شده در نوشیدنی نیز بیشتر خواهد بود، اما این کار باعث میشود تا سایر ترکیبات تلخ نیز آزاد شوند و عطر و طعم نوشیدنی نهایی تحت تاثیر قرار بگیرد. (قهوهی دم سرد یا کلد برو دارای کافئین کمتری نسبت به قهوهای است که با استفاده از تکنیکهای آب گرم تهیه میشود)
مقدار قهوه استفاده شده
استفاده از مقدار بیشتر قهوه منجر به تولید یک نوشیدنی با محتوای کافئین بیشتر میشود، اما ممکن است طعم حاصل از آن نیز قویتر باشد.
میزان رست
بسیاری از مردم بر این باورند که رست قهوه تأثیر قابل توجهی در محتوای کافئین دارد، اما واقعیت این است که زمان بو دادن به طور مستقیم بر میزان کافئین دانههای قهوه تأثیر نمیگذارد، با این وجود هرچه زمان برشته شدن طولانی تر شود تراکم دانهها نیز کمتری میشود، در نتیجه برای تهیه نوشیدنی به تعداد بیشتری دانه قهوه نیاز خواهیم داشت.
عوارض مصرف زیاد کافئین

با وجود اینکه مصرف کافئین با دوز متوسط میتواند سطح انرژی شما را افزایش دهد، اما مصرف بیش از حد آن با گذشت زمان تاثیرات منفی بر روی بدن شما خواهد داشت. این تأثیرات میتواند شامل سوزش معده، افزایش فشار خون، کاهش تراکم استخوان و کشیدگی عضلات باشد، با ادامه مصرف کافئین، ممکن است بدن شما به کافئین عادت کند و در صورت قطع آن، علائم ترک را که شامل سردرد، سرگیجه، اضطراب و تحریک پذیری است تجربه کنید.