قهوه فیلتری هندی (Indian filter coffee) چیست؟ طرز تهیه قهوه به سبک هندی
با وجود اینکه اکثر مردم هندوستان از چای به عنوان نوشیدنی اصلی خود استفاده میکنند، اما در جنوب این کشور نوعی قهوه سنتی به نام قهوه فیلتری وجود دارد که به دلیل طعم منحصر به فرد در اکثر هتلها، رستورانها و غرفههای غذا سرو میشود. در ادامه با کافی یار همراه باشید تا با این نوشیدنی جذاب و طرز تهیه آن بیشتر آشنا شوید.
قهوه فیلتری هندی چیست؟
قهوه فیلتری هندی (Indian filter coffee) که مردم محلی به آن “کاپی فیلتر” میگویند، یک نوشیدنی گرم و کفدار است که بطور سنتی از ترکیب شیر کفدار، شکر و جوشاندن قهوه آسیاب شده در نوعی فیلتر مخصوص و سنتی تهیه میشود.
البته قهوه فیلتری مایسور ( Mysore filter coffee) و مدرس کاپی ( Madras kaapi ) نیز نامهای دیگر این نوشیدنی هستند.
به یاد داشته باشید تهیه قهوه فیلتری به سبک هندی با سایر قهوهسازها و فیلترهای موجود در بازار امکان پذیر نیست و برای درست کردن آن حتما باید از فیلتر مخصوص استفاده کنید.
طعم کاپی فیلتر به هیچ عنوان مشابه سایر قهوههای رایج در جهان نیست و تفاوت در ابزارهای تهیه قهوه، نحوه دمآوری و در نهایت سرو نوشیدنی، آن را به گزینهای منحصر به فرد نسبت به سایر قهوهها تبدیل کرده است.
با وجود اینکه که قهوه فیلتری هندی بسیار غلیظ تر از قهوه تهیه شده با دستگاههای فیلتری غربی و حتی انواع اسپرسو است، اما میتوان آن را به نوعی مشابه قهوه فرنچ پرس دانست.
فیلتر سنتی هندی چیست؟

قهوه سنتی جنوب هندوستان با استفاده از ظرف فلزی مخصوص (از جنس استیل) با دو محفظه یا فنجان استوانهای شکل ( که یکی روی دیگری قرار گرفته) تهیه میشود:
- ظرف بالایی که در آن پودر قهوه ریخته میشود و دارای سوراخهایی برای عبور قهوه است.
- و ظرف پایینی که محفظه بدون سوراخ است و قهوه دمآوری شده داخل آن چکه میکند.
- همچنین یک صفحهی فشاری با دستهای که به آن متصل است و یک درپوش مخصوص اجزای دیگر این قهوهساز را تشکیل میدهند.
لازم به ذکر است که این وسیله با اندازهها و ظرفیتهای مختلف در بازار به فروش میرسد.
فیلتر سنتی هندی چگونه کار میکند؟
پس از ریختن قهوه آسیاب شده درون محفظه بالایی، قهوه با استفاده از صفحه فشاری، فشرده شده و به نوعی تمپ میشود تا فرم و حالت ظرف را به خود بگیرد.
سپس آب جوش را به داخل ظرف اضافه کرده و درپوش را در جای خود قرار میدهند تا آرام آرام قهوهدمآوری شده به داخل فنجان زیری چکه کند.
داوارا چیست؟
همانطور که گفته شد، قهوه فیلتری جنوب هندوستان یک نوشیدنی کفدار است و در بالای آن حبابهای نسبتا بزرگی دیده میشود، مردم هندوستان برای ایجاد این حبابها و نیز خنک کردن قهوه از یک فنجان کوچک به نام داوارا ( davarah ) یا دابارا ( dabarah ) استفاده میکنند. (استفاده از دابارا به حل شدن ذرات شکر در نوشیدنی نیز کمک میکند)
در واقع دابارا یک فنجان کوچک با لب خمیده است که برای درست کردن قهوه فیلتری در هندوستان مورد استفاده قرار میگیرد، اما برخلاف فیلتر قهوه، وجود آن برای تهیه نوشیدنی ضروری نیست و میتوان از یک فنجان کوچک نیز بجای آن استفاده کرد.
طرز تهیه قهوه فیلتری هندی

مواد لازم
- ۳ قاشق چایخوری پودر قهوه
- ۱ فنجان آب
- ۱ فنجان شیر (ترجیحا پر چرب)
- ۲ قاشق غذاخوری شکر
طرز تهیه
- ابتدا قهوه آسیاب شده را درون ظرف بالایی فیلتر قهوه بریزید و با انگشت یا قاشق به آرامی روی آن را صاف کنید.
- صفحه فشاری را بر روی قهوه قرار داده و آن را فشرده نمایید.
- مقداری آب جوش را به آرامی روی قهوه بریزید تا سه چهارم ظرف پر شود.
- درپوش ظرف را در جای خود قرار دهید و حدود ۱۰ تا ۱۲ دقیقه صبر کنید تا قهوه دمآوری شده به ظرف پایینی چکه کند.
- همزمان مقداری شیر را بجوشانید و پس از جوشیدن از طریق یک صافی آن را به شکر اضافه کنید. ( استفاده از صافی برای جلوگیری از ریختن سر شیر به داخل شکر لازم است)
- قهوه آماده شده را به شیر و شکر اضافه کنید.
- نوشیدنی شما در این مرحله تقریباً آماده سرو است، اما برای ایجاد حبابهایی که بطور سنتی در قهوه فیلتری هندی وجود دارد باید قهوه را از داخل ۱ لیوان کوچک به داوارا بریزید و این کار را ۲ الی سه بار تکرار کنید. (به یاد داشته باشید برای جلوگیری از سرد شدن بیش از حد قهوه این کار را زیاد تکرار نکنید)
نکات مهم
- مهمترین نکته در تهیه تمامی انواع قهوه این است که حتما از دانههای باکیفیت بالا استفاده کنید.
- شما میتوانید میزان استفاده از قهوه را مطابق ذائقه و سلیقه خود تغییر دهید، برای درست کردن قهوه قوی ۴ قاشق چایخوری پودر قهوه، برای قهوه متوسط از ۳ قاشق چایخوری پودر قهوه و برای قهوه ضعیف تر از ۱/۵ تا ۲ قاشق چایخوری قهوه استفاده کنید.
- برای تهیه این نوشیدنی از قهوه عربیکا آسیاب شده با رست مدیوم تا دارک با آسیاب نرم استفاده میشود و حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد پودر قهوه را کاسنی در بر میگیرد.
- به یاد داشته باشید که پودر قهوه فیلتری هندی با قهوه فوری متفاوت است.
- قهوهساز فیلتری هیچ جایگزین دیگری ندارد، پس اگر قصد تهیه قهوه به سبک هندی را دارید، حتما باید یک فیلتر قهوه هندی سنتی تهیه کنید.
- بهتر است قبل از اضافه کردن شیر به شکر، آن را از یک صافی عبور دهید تا لایه خامهای یا سرشیر از آن جدا شود. (البته اگر طعم سرشیر را دوست دارید میتوانید از این کار صرف نظر کنید)
- در صورت تمایل میتوانید شکر را بطور کلی حذف کنید.
- همچنین اگر به داوارا دسترسی ندارید میتوانید از ظرف کوچک دیگری برای خنک و کفدار کردن نوشیدنی خود استفاده کنید.