
در اینکه قهوه تازه بهترین نوع قهوه است شکی وجود ندارد، اما در دنیای امروز افراد زیادی هستند که بجای صرف وقت برای دمآوری قهوه از قهوه فوری استفاده میکنند، در واقع راحتی، مهم ترین مزیت این قهوه نسبت به سایر انواع قهوه است. در این مقاله قصد داریم نگاهی دقیقتر به ویژگیهای این قهوه فوری و نحوه آماده سازی آن بیندازیم.
قهوه فوری چیست؟
این قهوه در واقع عصاره قهوه خشک است که با دمآوری قهوه معمولی در غلظت بیشتر تهیه میشود و سپس تمام آب موجود در آن از طریق فرآیند خاصی جدا شده و فقط کریستالهای خشک قهوه باقی میمانند، این کریستالها در هنگام استفاده به راحتی با آب ترکیب شده و به یک نوشیدنی فوری تبدیل میشوند.
تاریخچه
- قهوه فوری نخستین بار توسط شخصی به نام دیوید استرنج در شهر اینورکارگیل کشور نیوزلند اختراع شد. او قهوه خود را با نام «Coffee Strang» که به روش «خشک کردن با هوای گرم» تولید شده بود در سال ۱۸۹۰ به بازار عرضه کرد.
- در سال ۱۹۰۱ شخصی به نام ساتوریکاتو، در شهر شیکاگو اختراع مشابهی را ثبت کرد که در نمایشگاه پان آمریکایی مورد توجه قرار گرفت.
- در سال ۱۹۱۰ جورج کنستانت لویی واشنگتن، شیمیدان انگلیسی روش دیگری را برای تهیه این نوشیدنی هنگام زندگی در گواتمالا اختراع کرد. قهوه تهیه شده توسط او “Red E Coffee” نام داشت.
- در سال ۱۹۳۸ شرکت نستله سوئیس با اصرار دولت برزیل، یک فرآیند پیشرفته برای تهیه قهوه ابداع کرد و برند قهوه فوری خود را با نام نسکافه تاسیس نمود. قهوه تولید شده توسط این شرکت چنان مورد استقبال مردم قرار گرفت که امروزه بسیاری از افراد قهوه فوری را با نام نسکافه میشناسند.
روشهای تهیه

روند تهیه این قهوه به هیچ عنوان سخت و پیچیده نیست و هیچ تغییر شیمیایی عجیبی در طی این فرآیند رخ نمیدهد، آنچه دانههای قهوه را تبدیل به قهوه فوری میکند خارج کردن آب از قهوه و باقی ماندن کریستالهای قهوه است. بطور کلی دو روش رایج در تهیه این نوع نوشیدنی وجود دارد:
خشک کردن انجمادی (freeze-drying)
در این روش قهوه دمآوری شده در دمای ۴۰ درجه سانتیگراد منجمد و پس از برش و تبدیل شدن به تکههای جامد و حلال در آب، در خلاء و دمای پایین خشک میشود. ( خشک کردن انجمادی متداولترین روش تهیه قهوه فوری است)
خشک کردن پاششی (spray drying)
در این روش قهوه دمآوری شده در بالای یک برج استوانهای شکل به هوای گرم پاشیده شده و رطوبت خود را از دست میدهد، در نتیجه تبدیل به جامدی حلال میشود که آماده حل شدن مجدد در آب است.
آیا قهوه فوری منقضی می شود؟

اگرچه برخی ادعا میکنند که قهوه فوری هرگز منقضی نمیشود اما این قهوه نیز مانند سایر مواد غذایی کهنه میشود و کیفیت خود را از دست میدهد اما در صورت نهگداری صحیح میتواند بین ۲ تا ۲۰ سال تازه بماند.
قهوه فوری و سلامتی
این نوشیدنی کم کالری است و مانند قهوه معمولی به دلیل داشتن آنتی اکسیدان فراوان میتواند فواید سلامتی زیادی از جمله تقویت متابولیسم بدن، بهبود عملکرد مغز، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و …داشته باشد، اما این قهوه دو برابر قهوه تازه رست شده آکریل آمید دارد که یک ماده شیمیایی مضر است و هنگام رست (بو دادن) دانههای قهوه تشکیل میشود و مصرف زیاد آن ممکن است منجر به آسیب به سیستم عصبی و افزایش خطر ابتلا به سرطان شود. هرچند این موضوع زیاد هم نگران کننده نیست، زیرا میزان قرار گرفتن در معرض آکریل آمید از طریق قهوه و رژیم غذایی بسیار کمتر از میزان مضر است.
سخن پایانی

با وجود اینکه محتوای کافئین موجود در قهوه فوری کمتر از قهوه معمولی است اما به دلیل سهولت در تهیه آن همیشه مورد توجه قرار گرفته است، پس اگر بر روی خصوصیات عطری و طعمی قهوه حساس نیستید این نوع قهوه میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد.