
در کشور سنگال مردم قهوه را به شکلی متفاوت و شاید عجیب و غریب مینوشند. در این مقاله قصد داریم در مورد قهوه سنگالی یا قهوه طوبی که یک سنت دیرینه سنگالی محسوب میشود صحبت کنیم.
قهوه طوبی چیست؟
قهوه سنگالی که به کافه طوبی نیز (Café Touba) مشهور است، با استفاده از مخلوط قهوه و ادویه تندی به نام فلفل گینه تهیه میشود. این قهوه ادویهدار، طعمی تند و بوی گرم و خاکی دارد و به نام شهر مقدس سنگال، طوبی نامگذاری شده است.
تاریخچه قهوه سنگالی

قهوه طوبی در اواخر قرن نوزدهم و به لطف یک رهبر مذهبی به نام شیخ احمدو بامبا (Ahmadou Bamba) که گفته میشود قهوه را به سنگال آورده، اختراع و به نمادی از هویت و تعلق برای جامعه آفریقایی تبدیل شد. جلسات مذهبی غالبا تا اواخر شب ادامه داشت و مرثیه سراها با نوشیدن ترکیبی از کافئین و ادویهجات با فواید دارویی ادعا شده بیدار و هوشیار میماندند. امروزه مردم سنگال در سراسر کشور و در ساعات مختلف روز کافه طوبی مینوشند. این نوشیدنی ادویهدار حتی در خیابانهای شهر داکار، توسط کیوسکهایی به نام تانگنا که تمام طول شب باز هستند و غذاهای خیابانی میفروشند نیز سرو میشود.
فلفل گینه چیست؟
چیزی که قهوه سنگالی را از سایر قهوهها متمایز میکند خود دانههای قهوه نیستند، بلکه افزودن یک ادویه خاص به این نوشیدنی است. این ادویه تا دهه ۱۵۰۰ میلادی در اروپا یافت میشد اما واردات فلفل سیاه از هند توسط بازرگانان ونیزی، مصرف فلفل گینه را در این منطقه کاهش داد. عطر و طعم این ادویه کاملا تند، دودی و با ته مزه جوز هندی است و به گفته مخترع آن، دارای خواص دارویی نیز میباشد.
خواص قهوه سنگالی
قهوه طوبی معمولاً در سنگال به عنوان یک نوشیدنی دارویی مورد استفاده قرار میگیرد و ترکیبی از خواص ضد اکسیداسیون قهوه با فلفل گینه است. این فلفل حاوی پیپرین است که تولید اندورفین را تحریک کرده و به عنوان یک ماده ضد افسردگی و نشاط آور عمل میکند. همچنین این قهوه میتواند به هضم غذا کمک کند و طبق برخی مطالعات، به دلیل خواص ضد آلرژی با آسم و سایر مشکلات تنفسی نیز مبارزه میکند.
طرز تهیه قهوه طوبی

مواد لازم
- ۱۰۰ گرم دانه قهوه
- ۱۰ گرم فلفل گینه
- ۱۰ گرم میخک (اختیاری)
- ۸۰۰ میلیلیتر آب
طرز تهیه
- ابتدا دانههای قهوه را همراه با غلافهای فلفل و میخک تفت دهید تا رنگ آنها کاملا تیره و یکدست شود و پس از خنک شدن آنها را آسیاب کنید.
- در این فاصله آب را بجوشانید.
- مخلوط قهوه و فلفل آسیاب شده را درون یک فیلتر پارچهای قرار داده و روی قابلمه قرار دهید.
- آب جوش را با احتیاط از داخل فیلتر در قابلمه بریزید. این کار را ۲ الی سه بار تکرار کنید تا طعم قهوه قویتر شود.
- در صورت دلخواه به آن شکر اضافه کنید و آن را گرم میل کنید.
- نوش جان!
سخن پایانی

در سالهای اخیر مصرف قهوه سنگال چنان رشد کرده است که فروش قهوههای فوری مانند نسکافه در غرب آفریقا کاهش یافته، به همین دلیل برند نستله محصول نسکافه زنجبیل و ادویه را به بازار عرضه کرده است و فقط میتوان امیدوار بود که این محصول گرانتر از خود قهوه سنگالی نباشد! اکنون که این نوشیدنی عجیب و غریب را کشف کردید، اگر به کشور سنگال سفر کردید حتما آن را امتحان کنید و از طعم متفاوت آن لذت ببرید.