چرا گاهی طعم قهوه شور میشود؟ راههای جلوگیری از شور شدن قهوه
شما به عنوان یک کافی لاور حرفهای ممکن است هنگام نوشیدن قهوه طعمهای بیشماری را توسط جوانههای چشایی خود حس کنید، با این حال وقتی نوشیدنی مورد علاقه شما طعم شوری دارد، نباید به سادگی از کنار آن عبور کرده و آن را نادیده بگیرید، زیرا این طعم نشان دهنده یک مشکل در فرآیند تهیه قهوه است. دلایل متعددی وجود دارد که باعث میشود قهوه مزه شوری داشته باشد که رایجترین آنها استخراج ناقص طعمها است. در این مقاله به بررسی دلایل احتمالی شور شدن قهوه و نحوه رفع این مشکل میپردازیم.
استخراج چیست؟
به طور خلاصه، استخراج به مدت زمانی اطلاق میشود که آب در بین ذرات قهوه حرکت میکند.
استخراج یک جنبه فوق العاده مهم در فرآیند دمآوری است و میزان طعم و مزه قهوه را تعیین میکند.
این فرآیند طی ۳ مرحله انجام میشود:
- در مرحله اول، قندها و اسیدهای موجود در ذرات قهوه استخراج میشوند.
- در مرحله دوم روغنها و مواد جامد محلول استخراج میشوند.
- و در مرحله سوم طعم تلخی که قهوه به آن معروف است ایجاد میشود.
اگر عصاره گیری به درستی انجام شود، قهوهای که دریافت میکنید طعم متعادلی خواهد داشت، یعنی تمامی طعمها به اندازه کافی استخراج شده و هیچ یک از آنها بر دیگری غالب نیستند، اما زمانی که فرآیند استخراج را بهم میزنید و قهوهتان را کم عصارهگیری میکنید، طعم شور و یا آبکی را در آن احساس خواهید کرد.
دلایل شور شدن قهوه
کیفیت آب
تقریبا ۹۸٪ نوشیدنی قهوه شما از آب تشکیل شده است، این بدان معنا است که طعم و کیفیت آبی که برای دمآوری استفاده میکنید تاثیر زیادی بر طعم نهایی نوشیدنی شما خواهد داشت؛ بنابراین اگر طعم قهوهای که مینوشید شور است، اول از همه کیفیت و طعم آبی که برای دمآوری آن استفاده کردهاید را تست کنید و ببینید آیا طعم آن نیز شور است یا خیر.
ترکیبی به نام کلرید سدیم (نمک سفره) میتواند در آب آشامیدنی شما به مقدار بیشتر از حد معمول (در اثر نفوذ آب دریا یا رسوب نمک در زمین) رسوب کند و موجب بهم خوردن تعادل طعمی قهوه و در نتیجه ایجاد شوری در نوشیدنی شما شود.
بیشتر بخوانید: نقش آب در کیفیت قهوه؛ برای درست کردن قهوه از چه آبی استفاده کنیم؟
زمان دمآوری
دومین دلیل متداول که موجب ایجاد طعم شور در قهوه میشود، عصاره گیری ناقص طعمها است. فرقی نمیکند شما از چه روشی برای دمآوری قهوه استفاده میکنید، به هر حال پس از کیفیت آب، عصارهگیری ناقص، بیشترین تأثیر را بر طعم یک فنجان قهوه دارد.
هر چه فرآیند دمآوری زودتر تمام شود، احتمال شور شدن طعم قهوه نیز بیشتر میشود.
برای رفع این مشکل کافی است زمان بیشتری را صرف دمآوری قهوه کنید تا عصارهگیری متعادلی داشته باشید.
آسیاب درشت دانههای قهوه
آسیاب یا گرایند قهوه ارتباط مستقیمی با فرآیند استخراج دارد و تعیین میکند چه مدت طول میکشد آب بین ذرات قهوه حرکت کند، به همین دلیل روشهای خاص دمآوری با اندازههای آسیاب خاص بهترین کارایی را دارند.
وقتی آسیاب دانهها خیلی ریز باشد، نتیجه آن استخراج بیش از حد طعمها و ایجاد قهوهای تلخ خواهد بود.
از طرف دیگر، اندازه آسیاب بیش از حد درشت باعث میشود که استخراج قهوه ناقص انجام شود.
اگر از درجه درشت برای آسیاب دانههای قهوه استفاده میکنید، باید زمان استخراج را افزایش دهید، در غیر این صورت احتمالا با قهوهای شور و آبکی مواجه خواهید شد.
مقدار آب
اگر هنگام دمآوری از آب کافی استفاده نکنید در نهایت ممکن است با کمبود آب مواجه شده و فرآیند استخراج را خیلی زودتر به پایان برسانید که این امر منجر به شور شدن قهوه یا بیمزه شدن آن میشود.
نسبت طبیعی قهوه به آب ۱:۱۵ یا ۱:۱۸ است. هر دوی این نسبتها به خوبی کار میکنند و استخراج متعادلی را به همراه دارند.
بیشتر بخوانید: نسبت آب و قهوه در تهیه نوشیدنی چقدر مهم نیست؟ هر آنچه باید در این باره بدانید
خرابی قهوه ساز
اگر موارد گفته شده در بالا را بررسی کردید و پس از تغییر آنها همچنان طعم شوری در نوشیدنی خود احساس میکنید، ممکن است اشتباه از جانب شما نبوده و نقصی در قهوهساز شما به وجود آمده باشد. (احتمالا قهوهساز شما قدیمی و خراب است)
در چنین مواردی، آب یا به اندازه کافی گرم نیست و یا مدت زمان دمآوری کوتاه است که هر دوی این مسائل میتواند موجب تولید یک فنجان قهوه شور شود.
دمای آب
همانطور که میدانید، برای استخراج بهینه طعمها از ذرات قهوه، بهتر است دمای آب بین ۹۰ تا ۹۲ درجه سانتیگراد باشد، اما اگر آب طی فرآیند استخراج به این دما نرسد، به احتمال زیاد با یک نوشیدنی کم استخراج شده مواجه خواهید شد که طعم شوری دارد، زیرا آبی که به اندازه کافی داغ نیست، روغنهای لازم را از ذرات قهوه هنگام عبور از آنها حل نمیکند و در نتیجه نوشیدنی شما به اندازه کافی دم نمیکشد.
نگهداری نادرست از قهوه
قهوه به دلایل متعدد ممکن است ناگهان طعم عجیبی پیدا کرده و به شدت شور شود که یکی از دلایل اصلی این موضوع استفاده از دانههای بد و بیکیفیت است.
همچنین اگر دانههای قهوه را برای مدت طولانی و یا در شرایط نامناسب نگهداری کنید، خراب میشوند و طعم شور پیدا میکنند، پس تا حد امکان قهوه باکیفیت و تازه بخرید و آن را در جای خشک، خنک و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید: نگهداری قهوه و هر آنچه که باید در مورد روش نگهداری قهوه بدانید
درجه رست
بطور کلی ۳ درجه اصلی برای رست قهوه وجود دارد که در بین آنها رست تیره به دلیل طعم تلخ و کافئین کمتر، در بین دوستداران قهوه چندان محبوب نیست.
اگر تمامی دلایل گفته شده در بالا را بررسی کردید و همچنان طعم شوری در نوشیدنی خود احساس میکنید، بهتر است درجه رست دانههای قهوه خود را تغییر دهید.
شاید نمک به قهوه اضافه شده است!
اگر قهوهای که مینوشید توسط شخص دیگری، چه دوست یا یک کافه محلی درست شده، شوری آن ممکن است به این دلیل باشد که کسی واقعا نمک سفره را به آن اضافه کرده است!
اگرچه این روش چندان رایج نیست، اما افزودن کمی نمک به یک فنجان قهوه روشی موثر برای کاهش تلخی قهوه است.
بیشتر بخوانید: چرا باید به قهوه نمک اضافه کنیم؟ قهوه و نمک چطور میشود؟
سخن پایانی

اگرچه برخی افراد برای کاهش تلخی و پوشاندن طعمهای نامطلوب موجود در قهوه بیکیفیت، به قهوه خود نمک اضافه میکنند، اما چشیدن طعم شور در نوشیدنی درست زمانی که انتظارش را ندارید، میتواند تجربه بسیار ناخوشایندی باشد.
همانطور که میدانید قهوه تعادلی بین چهار طعم تلخ، ترش، شیرین و شور است و در یک قهوه بینقص و باکیفیت تمامی این طعمها مکمل یکدیگراند، پس اگر احساس کردید یکی از این طعمها غالب است قطعا مشکلی در فرآیند دمآوری وجود دارد که باید آن را رفع کنید.
فراموش نکنید فرآیند دمآوری قهوه یک هنر ظریف است که شامل چندین متغیر از جمله اندازه آسیاب، نسبت قهوه به آب، روش دمآوری، زمان استخراج و… میشود و این بدان معنی است که درست کردن یک فنجان قهوه بد، حتی آسانتر از چیزی است که فکر میکنید!